Ranní ptáče: Kam v Brně na kávu před 8. hodinou ráno

Ráno v Brně je ještě ospalé a přísun kvalitní kávy před osmou ráno (pokud vám nestačí kotel mléka s příchutí kávy z nejmenovaného řetězce 🙂 ) může být docela bojovka. Dávám k dobru tip na místa, kde kávovary startují dříve, než Petrov osmkrát zacinká. Věřím, že ranní ptáčata (a zvlášť ti, kteří jsou za ně nuceni se vydávat) tyto tipy potěší.

The Miners coffee vtrhli do Brna poměrně nedávno – do uvolněného prostoru na Běhounské ulici. Pro ranní ptáčata představují skvělé útočiště, protože tady výbornou kávu dostanete denně (tedy i o víkendu!) od 7:30.

Pikola Brno, mladší sestra slavné šumperské Pikoly. Narozdíl od ní bohužel v Brně funguje pouze jako espresso bar, takže žádnou vymazlenou snídani tu nepotkáte, maximálně si můžete koupit cookiesku nebo tartaletku. Káva je tu prvotřídní a zachrání vás každý všední dny od 7: 30, o víkendu od 9 hodin.

Kousek pod hodinama, tedy na dohled od nejčastějšího brněnského meeting pointu se nachází espresso bar Scuk na České. Navzdory tomu, že je v blízkosti nejrušnějšího bodu Brna, budete mít možná problém ho najít: pátrejte po něm v nejkratší brněnské pasáži, která spojuje Českou a Veselou ulici. Ve všední dny je otevřeno už od 7 hodin, o víkendu od 9 hodin.

Největší ranní ptáčata mohou zamířit na prověřenou adresu kousek od Lužánek. Buchta B totiž otevírá už v 6:30 (a o víkendu v 8 hodin)! Mimo to vám kromě kávy naservírují i skvělou snídani, kterou umí také ve vegan či bezlepkové variantě. Takže máte-li problém se spánkem a potřebujete svou brzkou ranní dávku kofeinu, na Buchtu se můžete spolehnout.

Výmluvný název But first coffee má espresso bar v blízkosti centra, který můžete navštívit od pondělí do pátku už od 7 ráno (o víkendu je zavřeno). Kávu vám tu připraví sympatická paní majitelka a společnost tu dělají její dva pejsci, kteří jsou nedílnou součástí kavárny.

Ne, že bych vám to přála, ale pokud budete mít cestu k Nemocnici u sv. Anny, můžete si ji zpříjemnit hned naproti hlavnímu v Omni cafe & brunch (dříve působilo v Medlánkách, blíž centru se přesunulo začátkem roku 2024). Kávu a snídani tu servírují už o 7 hodin, v sobotu od 9, v neděli je zavřeno.

Výbornou kávu vám připraví také v pekařství William & Thomas bakery: ve všech čtyřech brněnských pobočkách otevírají v 7:30 (v sobotu od 8, v neděli je zavřeno). Spojení to je výhodné, vedle kávy si tu na snídani přiberete rovnou něco dobrého na zub, výběr je široký a kromě proslulých kroláčů či croissantů je v nabídce pečivo i naslano, např. croque monsieur.

Mezi kavárny, kam můžete vyrazit na kávičku před osmou ráno, patří také Kimono coffee, hvězda na brněnském kávovém nebi. Ve všední den otevírají už v 7 hodin, o víkendu mají od 9 hodin. Ideální útočiště v okolí Lužánek.